Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyareti ülke basınında memnuniyetle karşılandı
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis’in Türkiye ziyareti, Yunan kamuoyu tarafından iki ülke arasındaki konuların analiz sürecinde atılacak temel adımlardan biri olarak yorumlandı.
Yunan medyası, Yerapetritis’in Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yarın Ankara’da yapacağı görüşmede Türk-Yunan ilişkilerindeki önemli konuların ele alınacağına dikkat çekerken, bu görüşmenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis arasında New York’ta planlandığı belirtildi. bu ay. bunu röportaj hazırlık sürecinin bir modülü olarak tanımladı.
Sonbaharda Yunanistan’da yapılması planlanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısına değinen Yunan basını, Ankara’daki toplantıyı uzun vadeli bir müzakere sürecinin başlangıcı olarak değerlendirdi.
Sorunların analizi için kolaydan zora doğru adım adım bir bakış açısı
To Vima gazetesinin hafta sonu sayısında Yannis Kartalis’in imzasıyla planlanan Fidan-Yerapetritis ve Erdoğan-Miçotakis görüşmeleri hakkında yorum yapan, “Soru şu: 50 yıldır devam eden tanıdık tehlikeli çıkmazı kısa ve öz bir şekilde kırabilecek mi? ?” terimi kullanıldı.
İş bağlantılarında yakınsama hedefi
Avgi gazetesinin hafta sonu sayısında Kaki Bali imzalı yorumda, Atina ile Ankara’nın yakınlaşma sürecinde kolaydan zora doğru bir yol izlendiği değerlendirmesi yapıldı.
İki ülke arasındaki olumlu gündemi şekillendiren önemli isimlerden biri olan Yunanistan Ekonomik Çıkarlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis’in ikili ticari ilişkileri geliştirmeyi hedeflediğini belirten Bali, Frangoyannis’in İpsala Sınır Kapısı’nı yeniden şekillendirmeyi planladığını belirtti.
İki ülkedeki iş adamlarının geçtiğimiz yıllarda güçlü ilişkiler kurduğunu belirten Bali, “Ortak çıkar ve işbirliği niyeti hâlâ mevcut ve Frangoyannis bunu güçlendirme sözü veriyor.” söz konusu.
Nihai uzlaşma için “bayrak yarışı”
Benzer bir bakış açısıyla Proto Thema Gazetesi’nde Makis Polatos’un imzasını taşıyan analizde, “Frangoyannis’in işi daha kolay görünüyor çünkü hem Türk hem de Yunan halklarının işbirliğinden somut faydalar elde edeceğini gösterecek açık adımlar hazırlaması gerekiyor” Olumlu gündemde.” açıklamalarda bulundu.
Polatos, 17-18 Eylül’de New York’ta yapılması planlanan Erdoğan-Miçotakis görüşmesini “uzlaşma umuduyla Atina ile Ankara’nın ortasında düzenlenen bayrak yarışının bir parçası” olarak yorumladı.
“Kaçılmaz Fırsat”
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı eski danışmanı, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi uzmanı Prof. Dr. Panayotis Ioakimidis, Ta Nea gazetesi için yazdığı yazıda, Türkiye, Yunanistan ve jeopolitik olarak Avrupa ve uluslararası ortamdaki mevcut koşulların benzersiz bir ortam yarattığını kaydetti. Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları çözme fırsatı. Ioakimidis, “Eğer bu fırsat yakalanıp kaçırılmazsa, 50 yıl daha beklemek zorunda kalacağız ve zaman Yunanistan’ın aleyhine işleyecek.” dedi. söz konusu.
Kathimerini gazetesinde Vasilis Nedos imzalı analizde, Yerapetritis ile Fidan’ın iki ilişkideki bazı sorunları çözmek amacıyla görüşeceği belirtildi, “Mitsotakis ile Erdoğan’ın Vilnius’ta buluştuğu andan itibaren ifade edilen mantıksal çekincelere rağmen Yunanistan Başbakanı, Atina’nın hedefinin kıtasal olduğunu belirtti. Sahanlık ve deniz yetki alanlarına ilişkin ikili sorunların çözümü için Uluslararası Adalet Divanı’na gideceğini gizlemedi.” değerlendirme yapıldı.