Bolat: İndirim kampanyasına 500 büyük işletme katıldı
Bolat, “İş Dünyası İstişare Toplantısı” kapsamında Haliç Kongre Merkezi’nde iş dünyasının sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Basına kapalı toplantı öncesinde Bolat, Ticaret Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine 13 Ekim’de özel sektör kuruluşlarına indirim davet ettiğini hatırlattı.
Kampanyaya destek veren birçok kuruluşun açıklamalarını ve bugüne kadar binlerce üyenin katılımını takip etmekten memnuniyet duyduklarını belirten Bolat, “Gıda ve giyim, perakende sektörleri, mobilya, elektronik eşya, restoran ve otellerde yapılan fiyat indirimleri Özellikle otomotiv ve gayrimenkul sektörlerinde vatandaşlarımıza fayda sağladık.” “Bu bizi kısmen de olsa tatmin etti ve en önemlisi fiyatların düşeceğine dair inanç ve güven arttı.” İfadelerini kullandı.
“Fiyatı indirerek sürümden kazanmanın bir süresi olmalı”
Bakan Bolat, “Enflasyonu kısa vadede kendilerine yüksek fayda olarak görenler, orta vadede pazar kaybı, satın alma gücünün azalması nedeniyle talebin azalması ve sermayenin erimesi tehlikesini unutmamalıdır. Ayrıca, ” Düşük fiyatlı ithal ürünlerde rekabet tehlikesi de bir başka risk. Yani üretici ve satıcılar “Bindiği kısmı kesmemeli. Bugün, fırsatçılık anlayışıyla birbirimize bakıp sürekli fiyatları artırma dönemi değil, fiyatları düşürerek sürüden kazanma dönemi olmalıdır.” dedi.
Gıdadan dokumaya, mobilyadan elektroniğe, beyaz eşyadan kozmetiğe, hizmet sektörüne kadar birçok farklı grubun, 500’e yakın büyük işletmenin 55 bine yakın şubesiyle Ticaret Bakanlığı’na başvurarak fiyat indirimi sunduğunu belirten Bolat, son aylarda tüketicilerin otomotivden gayrimenkule, gıdadan tekstil ve mobilya ürünlerine kadar her şeye ilgisinin arttığını söyledi. Fiyat indirimlerinin avantajlarından yararlandığını kaydetti.
Ömer Bolat, tedarik zincirinin tüm unsurları tekrar eklendiğinde Türkiye’deki işletmelerin yüzde 43’ünün, yüzde 63’ünün perakende bölümünde yer aldığını, kampanyanın daha da büyümesinin mümkün olduğunu belirtti.
“Gerekirse ek tedbirler uygulanabilir”
Fahiş fiyatlara, istifçiliğe ve haksız ticari uygulamalara karşı kararlılıkla mücadele ettiklerini belirten Bolat, şöyle devam etti:
“Devam eden kontrollerin yanı sıra gerekli yasal düzenlemeleri de hızla hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığımız ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ile Reklam Kurulumuz, perakende marketlerden marketlere kadar fahiş fiyat artışları ve stokçuluklara karşı düzenlemeler yapıyor. Gayrimenkul şirketlerinden servis branşı şirketlerine kadar otomotiv şirketlerine kadar tüketiciyi yanıltıcı ve aldatıcı uygulamalarda bulunan yüzbinlerce işletmeye yapılan denetimler sonucunda idari para cezası uygulandı.
Piyasayı bozan ve tüketiciye zarar veren faaliyetler nedeniyle 2023 yılında uygulanan idari para cezalarının toplamı 710 milyon TL’ye ulaştı. Ticaret Bakanlığımızca gerçekleştirilen denetimler rekabetçi, adil ve istikrarlı piyasa yapısının korunmasına yöneliktir. Gerektiğinde ilave tedbirler uygulanabilir. “Piyasanın doğal işleyişini bozan, haksız rekabet yaratan ve tüketiciyi yanıltan uygulamalara devlet tarafından asla tolerans gösterilmeyecektir.”
Bolat, Cumhuriyetin 100. yılında fiyat indirimi kampanyasına destek veren iş dünyası kuruluşlarına, kampanyaya katılan tüm işletmelere ve enflasyonla mücadeleye destek veren tüketicilere teşekkür etti.
Toplantı, Bakan Bolat’ın açıklamalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.