Filipinler, Çin’in savaş gemisini geri çekme talebini reddetti
Filipinler, Çin’i Güney Çin Denizi’nde tartışmalı bir resifte karaya oturan savaş gemisini geri çekmesi konusunda uyaran talebini reddetti.
Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Kıyı Güvenliği (PCG) ve ordu tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasında üst düzey Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) yetkilisi Jonathan Malaya, Filipinler’in Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı sulardan çekilmeyeceğini söyledi.
Malaya, Çin kıyı güvenliğinin Filipin gemilerini lazerle hedef almak için “tehlikeli manevralar” yaptığını iddia etti.
Çin’in İkinci Thomas Sürüsü’nde artan varlığının Filipinler’i bölgedeki konumunu koruma kararından caydırmayacağına işaret eden Malaya, “Karadaki savaş gemisindeki birime ihtiyaç oldukça ikmal yapacağız” dedi. söz konusu.
Çin, Filipinler’in savaş gemisini tartışmalı resiften çekmesini istiyor
Çin Sahil Güvenliği, karaya oturmuş savaş gemisinin bölgede kaçak olarak bulunduğunu belirterek, geminin geri çekilmesini ve resifin eski haline getirilmesini talep etti.
China Coastal Security, 6 Ağustos’ta Second Thomas Coal’a yaklaşan Filipin ikmal gemisine tazyikli su sıkılmasının “yasal, profesyonel ve ölçülü bir önlem” olduğunu iddia etmişti.
Filipinlilerin “Ayungin”, Çinlilerin “Rinai” adını verdikleri İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma resiflere bırakılan Filipin Donanması savaş gemisi, Filipinler’in bölgedeki egemenlik iddiasını desteklemek için 1999 yılında kasıtlı olarak karaya oturtulmuştu.
Güney Çin Denizi anlaşmazlığı
Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana egemenlik tartışmalarının konusu olmuştur.
Çin, ilk kez 1947’de yayınladığı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei, Malezya gibi kıyı komşuları da bölgede hak iddia ediyor.
ABD ve bölge ülkeleri, Çin’in bölgedeki tartışmalı adalara askeri üsler inşa etmesine ve sivil filo bulundurmasına uzun süre karşı çıkıyor.